dinsdag 30 september 2008

Gastles Buitenschoolse Opvang

Op 15 september, hadden wij een gastles over de BSO. Mevrouw Dierdre Kleinepunte gaf ons de informatie die zij allemaal heeft ervaren. Ze gaf een powerpoint presentatie waarin ze foto's liet zien van kinderen die zich met een activiteit bezig hielden. Sommigen van hen waren aan het knutselen, blokfluiten, afwassen, zagen en anderen van hen waren in de zandbak aan het spelen. Diedre verteld hierbij dat kinderen vrij zijn in het kiezen van een activiteit. Ze liet ook de voordelen zien van de BSO. De voordelen zijn: ze kunnen zelf hun brood smeren, ze kunnen zelf lopen en ze smeren zelf hun brood.

Ook liet ze foto's zien waar ze een bepaalde thema hadden en alles was versierd volgens de thema. Ook de kinderen en de begeleidsters pasten zich aan de thema. Ze verteld ons dat de thema's vaak in de vakanties voorkomen dit doen ze omdat er soms kinderen zijn die hier de hele vakantie verblijven. En op deze manier kunnen ze die kinderen bezig houden met leuke en spannende activiteiten. De thema's die ze al eens hebben gedaan zijn: film thema, ziekenhuis thema, camping thema en een jungel thema. Bij de Jungel thema kwamen er echte dieren zoals: slangen en nog meer tropische dieren. Diedre vertelde dat de kinderen dit geweldig vonden.
Na de powerpoint presentatie gaf ze ons een opdracht. De opdracht was dat we in een groepje van vier personen een thema moesten bedenken en hierbij allerlei activiteiten bedenken die wij en de kinderen moesten uitvoeren. Wij moesten vijf werkdagen vol maken en helemaal uitwerken. In mijn groepje zat Febe, Daniëlle en Mandy, zij hadden er ook allemaal zin in en kwamen we al snel op een leuke thema: Hawai. De planning ging als volgt:

Maandag:
We lichten eerst de ouders en de kinderen toe wat voor thema we gaan houden.
Dan gaan we de lokaal versieren samen met de kinderen, we gaan de ramen schilderen, slingers maken, zand neerleggen en palmbomen neerzetten.

Dinsdag:
Vandaag is het de cocktail dag, we huren iemand in die een beetje ervaring heeft met cocktails maken het hoeft geen profesioneel te zijn. Hij geeft eerst een presentatie van hoe je een cocktail kunt maken. Na dit mogen de kinderen in twee tallen zelf een cocktail proberen te maken natuulijk alcohol vrij! Zodra ze allemaal klaar zijn gaan we een ketting maken van papier. Tussendoor draaien wij mooie Hawai muziek.

Woensdag:
Deze dag gaan wij Hawai rokjes maken van kreppapier. We maken een band en hieraan hangen wij de gemaakte strookjes van kreppapier en zo heb je een leuke rokje. Na deze activiteit gaan we een limbo paal versieren met papier en belletjes enz. Als de paal klaar is en goed is opgedroogt, dan gaan wij met de kinderen op Hawai muziek limbo dansen.

Donderdag:
Vandaag gaan wij sambaballen maken van papiermaché en een ballon, in de ballon stoppen wij rijst zodat het geluid maakt als je schud. Na al dat harde gewerk mogen de kinderen nog een keertje een cocktail maken en lekker opdrinken. Als afsluiting van de dag gaan we nog fruithappen met allerlei tropische vruchten.

Vrijdag:
De laatste dag gaan wij de samba ballen verven. Verder gaan zij nog een heelijke Hawai pizza maken en natuurlijk ook opeten. Als afsluiting gaan we nog even limbo dansen met de samba ballen en mogen ze hun latste cocktail maken en mogen ze alles meenemen!

Mijn mening over deze gastles:
De powepoint presentatie van Diedre ging allemaal vrij snel. Waardoor ik niet alles mee kreeg. Dit vond ik wel jammer. Verder vond ik het erg leuk om zelf een thema week te mogen voorbereiden. Hier kwamen veel ideeën los. De samenwerking in ons groepje was ook erg goed en zijn we op een hele leuke thema gekomen. Deze thema zou ik zelf later wel graag willen gebruiken. Verder is mijn beeld duidelijker geworden over hoe ze in de BSO te werk gaan. Ik zou zelf wel eens in een BSO willen stage lopen.

woensdag 17 september 2008

Zo denk ik er nu over

Tijdens het schrijven van mijn berichten heb ik er een eigen mening over.
Aan de hand van jullie achtergelaten berichten kan het zijn dat mijn mening hierover gaat veranderen of juist helemaal niet. Uiteindelijk vertel ik jullie hoe ik er nu over denk.

donderdag 11 september 2008

’Rol voor buren bij opvoeden kinderen’

maandag 08 september 2008

Steeds meer ouders raken in de knel met het opvoeden van hun kinderen. De Raad voor de Maatschappelijke Ondersteuning ziet daarom een grotere rol weggelegd voor buren, vrienden en kennissen. In een maandag verschenen rapport stelt de raad dat het dan wel gemeengoed zou moeten worden om je met andermans kinderen te mogen bemoeien. Nu rust daar nog een taboe op. De vraag is ook of vrienden en kennissen wel tijd hebben om zich met kinderen uit de buurt te bemoeien. Ouders kloppen steeds vaker aan bij professionals voor hulp.

Bron: AD.nl

Gastouderbureaus laten stem horen in Den Haag

LIESHOUT - Het Lieshoutse gastouderbureau voor oppassubsidie, ViaViela, neemt morgen deel aan een landelijke actiedag van gastouderbureaus in Den Haag. De organisaties demonstreren tegen de bezuinigingsplannen die het kabinet vanaf 2010 wil invoeren.

Onder het motto 'Laat ons kind aan huis' willen medewerkers uit het hele land de politiek laten zien hoe belangrijk opvang bij gastouders is voor kinderen. ViaViela (het grootste oppasbegeleidingsbureau van Nederland) reist met zo'n 25 medewerkers af naar Den Haag. Ook heeft het (gast) ouders en consulenten opgeroepen hun steun te betuigen.Het kabinet is van plan vanaf 2010 de rol van gastouderbureaus drastisch te veranderen. Alle gastouders moeten zich voortaan bij formele kinderopvanginstellingen aansluiten. Gastouderbureaus die opereren als een soort administratiekantoor voor oppassubsidie zullen hierdoor verdwijnen. Een woordvoerder van ViaViela zegt niet te kunnen inschatten wat dergelijke plannen voor het Lieshoutse bureau betekenen.

Bron:ED.nl

maandag 8 september 2008

Is 24-uurs opvang goed voor een kind?

Er zijn kinderdagverblijven die kinderen en baby's 24 uur opvangen.
Dit wilt niet zeggen dat kinderen daar de hele dag moeten verblijven, maar helaas gebeurt dit wel. En dat vind ik erg sneu voor de kinderen, niet dat ze hier niet goed worden verzorgd, maar meer omdat ze hun ouders niet regelmatig zien. Ook is uit onderzoek is gebleken dat het niet goed is voor de persoonlijkheid van de baby om veel in de 24 uurs opvang te zitten. Ik vind gewoon dat ouders die voor een kind kiezen er ook tijd voor moeten maken. En ik ga ervan uit dat ouders van te voren goed nadenken om een kind te nemen en wat hier de consequenties van zijn.

Hoe denken jullie over 24-uurs opvang?
Is dit goed voor een kind of juist niet?

Wanneer laat je een kind alleen buiten spelen ?

Je hebt een kind en die wilt graag buiten spelen.
In het begin ga je natuurlijk mee omdat je het allemaal eng vindt om het kindje alleen te laten gaan en het nog te jong vindt. Maar op een gegeven moment moet je het kind ook alleen laten gaan.

En mijn vraag is dus aan jullie: wat nou de juiste leeftijd is om een kind alleen buiten te laten spelen? Laat je menig horen!

zondag 7 september 2008

Opvang voor kids met extra zorg

ENSCHEDE - De SKE-Kinderopvang is, in samenwerking met de Jeugdgezondheidszorg Twente, begonnen met 'Kinderopvang Plus'. Het betreft de opvang van kinderen met lichte opvoedings- en ontwikkelingsproblemen. Het gaat om een proef voor drie jaar. De gemeente financiert het project. 'Kinderopvang Plus' wordt aangeboden op alle zeventien locaties waar de SKE kinderopvang dagopvang aanbiedt. Op die plekken komen wekelijks ongeveer drieduizend kinderen.'Kinderopvang Plus' is bijvoorbeeld bedoeld voor drukke kinderen, erg verlegen kinderen, kinderen die moeite hebben met samenspelen of kinderen die het praten niet onder de knie krijgen. De pedagogisch medewerkers die ingezet worden voor 'Kinderopvang Plus' hoeven geen extra scholing te volgen. Zij worden gecoacht door een pedagogisch medewerker van de Jeugdgezondheidszorg Twente.

J. de Jong, orthopedagoog bij de Jeugdgezondheidszorg Twente is blij met het nieuwe initiatief. "Voor kinderen die eerder buiten de boot dreigden te vallen is er nu zorg op maat." De Jong legt uit dat het opnemen van kinderen in 'Kinderopvang Plus' in overleg gaat met de ouders van het kind. Vervolgens maakt een orthopedagoog van de JGZ Twente een begeleidingsplan voor het kind. Een pedagogisch coach van de Jeugdgezondheidszorg Twente begeleidt gedurende een half jaar de pedagogisch medewerker van het kind op het kinderdagverblijf. Ze krijgt tips en advies over de begeleiding van het betreffende kind. Zo krijgt het kind de zorg en aandacht die het nodig heeft en mogelijk moet maken dat het kind zonder problemen lekker kan meedoen in de groep. Met 'Kinderopvang Plus' is begonnen omdat, mede door stimulerende maatregelen van het kabinet, de kinderdagverblijven een enorme groei hebben doorgemaakt. Daardoor bezoeken ook meer kinderen met een zorgvraag de 'speelplaatsen'.

Bron: http://www.tctubantia.nl/regio/enschede/3365019/Opvang-voor-kids-met-extra-zorg.ece

zaterdag 6 september 2008

VVD boos over toeslag kinderopvang in vakantie

De VVD is verbolgen over het feit dat ouders een extra toeslag kunnen aanvragen voor kinderopvang als ze zonder hun kinderen op vakantie gaan. De liberalen hebben samen met coalitiepartij PvdA Kamervragen over de kwestie gesteld aan staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA).Aanleiding voor de vragen is een toelichtingsformulier van de Belastingdienst voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag.

Op het formulier staat een rekenvoorbeeld waarbij ouders 'Dianne en Peter' extra toeslag voor opvang kunnen aanvragen als zij tijdens de krokusvakantie een weekje naar de zon gaan zonder hun twee kinderen.Ouders kunnen de toeslag aanvragen voor kinderen die gebruikmaken van buitenschoolse opvang. Omdat in de vakantieperiode meer kinderen in de opvang terechtkomen kan extra toeslag worden aangevraagd, luidt de toelichting op het formulier.VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming is verbaasd dat de toeslag ook wordt uitgekeerd als de ouders hun kinderen niet meenemen op vakantie. "Het is niet gek dat kinderopvang op deze manier onbetaalbaar wordt", laat zij weten. "Als de overheid inderdaad kinderopvang tijdens vakanties vergoedt, loopt het de spuigaten uit." Dijksma moet duidelijk maken hoe vaak deze toeslag wordt uitgekeerd, terwijl de ouders 'aan het uitrusten zijn'.

Het kabinet maakte in juni bekend te bezuinigen op de kinderopvang omdat de kosten te hoog opliepen. Ouders moeten afhankelijk van het inkomen meer betalen voor de opvang. Reden voor de bezuiniging was het feit dat meer kinderen van de regeling gebruik maakten dan was verwacht

Bron: http://www.dag.nl/1094781/NIEUWS/Artikelpagina-Nieuws/VVD-boos-over-toeslag-kinderopvang-in-vakantie.htm

maandag 1 september 2008

Mijn eerste test bericht

Dit is mijn eerste berichtje op het weblog en ben benieuwd of die het doet.
jullie zullen nog veel van mij horen en zien!

Recente Berichten