zondag 28 december 2008

Mijn mening over verkleinwoordjes

Ik heb op 18 december een bericht geplaatst over verkleinwoordjes. Hier heb ik 2 reacties op gekregen en heb ik een beetje kunnen lezen van hoe jullie erover denken.

Mijn mening: Ik vind dat je ze als leidster op de correcte manier moet aanspreken, zo leren ze het meteen goed. Ook voorkom je zo problemen, ouders kunnen zo niet boos worden op de leidsters. Als ouders het hun kind graag aan zouden willen leren dan kunnen ze dat hun zelf aanleren. Tevens is het zo dat kinderen het sowieso aanleren op de basisschool, het is dus niet zo dat ze het helemaal niet aanleren.

donderdag 18 december 2008

Geen verkleinwoordjes aanleren

Vroeger was het altijd zo dat het niet uit maakte op welke manier je een kind aansprak. Toen gebruikte we altijd woordjes zoals; knuffeltje, poesje, autootje enz. Tegenwoordig is het zo dat je niet meer op deze manier met kinderen mag praten dus dat betekend geen verkleinwoorden gebruiken.

Ik heb nooit geweten dat je dit niet mocht doen, maar toen ik vorig jaar op stage was zei mijn begeleidster dat ik geen verkleinwoorden mocht gebruiken. Zij zei dat kinderen het zo verkeerd van ons leren. En omdat we een goed voorbeeld moeten geven, moet je dus geen verkleinwoorden gebruiken.

Ik vind het best raar dat dit niet meer gebruikt mag worden, want aan de andere kant heeft het ook zijn voordelen. Je geeft een kind toch een beetje mee dat er meerdere manieren zijn van een uitspraak. En later zou het kind op school ook verkleinwoorden moeten kennen, want ik heb het vorig jaar nog gehad met een toets van Nederlands! En ze zeggen altijd dat jonge kinderen beter kunnen leren dan oudere mensen dus waarom mag je het ze niet aanleren??
Laat weten van hoe jij erover denkt!

Mijn mening over hoe je moet handelen bij een ongeval

Op 11 oktober heb ik een bericht geplaatst van hoe jullie zouden handelen als je alleen in een groep staat en er een kindje valt die zicht blesseert. Ik denk er wel eens aan van stel nou dat mij zo iets gebeurd, wat moet ik dan doen? Want ik vind het nogal lastig van hoe je nou precies moet handelen als dit ooit zal gebeuren, vandaar dat ik jullie dit heb gevraagd. Ik vind het altijd fijner om te weten van hoe anderen ook zouden handelen en zo dus een beeld heb van wat ik ongeveer kan doen in dit soort gevallen.

Hoe zou ik nu handelen: ik zou zeker bij de groep blijven en naar het meisje toelopen en nagaan van wat er is gebeurt. Als er kinderen komen kijken zal ik ze zeggen dat ze door moeten spelen en ze gerust stellen. Als het meisje gewond is dan zal ik naar de deur lopen en dan hulp gaan roepen of een kind naar binnen sturen voor hulp zoals Febe al zei, maar dat hangt ervan af van hoe erg het is. Als het heel erg is kies ik toch eerder om bij de deur voor hulp te gaan roepen en als er niemand komt zal ik naar het dichtstbijzijnde lokaal heen lopen en daar dus voor hulp vragen. Want ik vind dat elk minute erg kostbaar is in dit soort gevallen. Wel is het zo dat de kinderen dan enkele minuten alleen zijn maar dat is beter dan daar een half uur wachten, want je weet niet wanneer de leidster terug kan komen....

Op mijn bericht heb ik drie reacties gekregen, hiervoor wil ik diegene bedanken!
Door hen hem ik een betere beeld gekregen van hoe ik moet handelen.
Dit is mijn mening en ben benieuwd hoe jullie over mijn mening denken, is het niet goed dan hoor ik het graag!

maandag 15 december 2008

Ouders nemen peuters mee uit stelen

GRONINGEN / UTRECHT - De vader van een Utrechts gezin dat dinsdagmiddag uit stelen bleek in Groningen, is aangehouden. Een winkelmedewerker zag hoe de man in de winkel aan het Damsterdiep ondergoed onder zijn jas verstopte en daarmee de winkel uitliep.

Zijn vrouw stond intussen spullen af te rekenen bij de kassa. De politie werd erbij geroepen en ontdekte dat niet alleen de 67-jarige man goederen onbetaald meenam, ook allevier zijn kinderen droegen een product uit de winkel bij zich.
De kinderen, van 1, 3, 5 en 7 jaar oud, probeerden onder andere een riem mee te smokkelen. De vader verklaarde dat hij de spullen alvast meenam en hij er vanuit ging dat zijn vrouw deze bij de kassa zou afrekenen. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt en beide ouders kregen een winkelverbod.

Bron: AD
Datum:29 oktober 2008

Kerst krans knutselen

Wat is dit?


Dit is een kerstkrans die je met peuters of kleuters kunt maken.

De thema is kerst en past nu helemaal is de sfeer. Zo ga je te werk, op de bron die ik helemaal onderin vermeld kun je het knutsel idee vinden. Hier kun je een voorbeeld uitprinten. Neem het over op stevig, groen karton. Beplak de kerstkrans met allerlei soorten materiaal zoals stukjes alluminiumfolie, mos, dennenappels e.d. Uit geel papier knip je allemaal kleine sterretjes en uit rood papier knip je kleine belletjes, deze plak je ook op de krans. Je kunt de krans zo mooi (en vol) maken als je zelf wilt. Laat het dan drogen. Eventueel kun je er nog dunne slingers van crêpepapier in hangen. Als laatste maak je van kerstlint een ophanglus en dit bevestig je aan de kerstkrans

Dit heb je nodig:
- groen karton
- geel/rood papier
- lijm
- lint
- schaar
- nietmachine
- alluminiumfolie mos, dennenappels etc. verf

Waarom heb ik voor dit werkje gekozen?
Ik heb hiervoor gekozen omdat het bijna kerst is en dat ik jullie ideeën mee wil geven van wat je zoal met een peuter of kleuter kunt doen. Tevens heb ik hier voor gekozen omdat kinderen het geweldig vinden om met allerlei soorten materialen te werken. Ook kunnen ze hier hun eigen fantasie bij gebruiken om het te versieren. Zo krijg je van elk kind een verschillend werkje dat de boel zal versieren!

Bron: http://members.home.nl/knutsel2/kerst3.html#kerstkrans

Recente Berichten