zondag 10 januari 2010

Twijfel over nut tweede prik

Maandag 14 december 2009
DEN HAAG - Ouders twijfelen of zij zichzelf en hun kinderen een tweede maal moeten laten inenten tegen de Mexicaanse griep.

Ze vragen zich af wat het nut van een tweede prik is nu de griep op zijn retour is. Ook maken zij zich zorgen over de bijwerkingen van het vaccin, zo blijkt uit een rondgang langs betrokken instanties. Verschillende kinderen en volwassenen werden ziek na de eerste prik.

Daar komt bij dat fabrikant GlaxoSmithKline van het vaccin waarschuwt dat een tweede inenting met het vaccin Pandemrix bij kinderen vanaf zes maanden tot drie jaar voor meer bijwerkingen zorgt dan de eerste prik. Ze zouden vooral koorts kunnen krijgen. Deskundigen benadrukken dat het halen van een tweede prik desondanks belangrijk blijft.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat iemand die twee prikken heeft gehad niet alleen langer wordt beschermd, maar ook beter bestand is tegen een eventuele gemuteerde variant van het virus. "Aangezien het virus waarschijnlijk de komende jaren zal rondwaren en ook zal muteren, zijn twee prikken belangrijk. De griep kan zomaar weer opleven", zegt RIVM-directeur Roel Coutinho.

Vanaf vandaag kunnen kinderen van zes maanden tot en met vier jaar en huisgenoten van baby's tot en met vijf maanden bij de GGD's terecht voor een tweede prik. De GGD's wezen de afgelopen weken op het belang hiervan. Zij gaan er daarom vanuit dat de opkomst voor de tweede ronde net zo hoog zal zijn als de eerste ronde. Toen kwam ruim 70 procent van de opgeroepen mensen opdagen.

Zwangere vrouwen en kwetsbare volwassenen hebben zich ondanks hun twijfels er niet van laten weerhouden een tweede prik te halen, schat de Landelijke Huisartsen Vereniging. De huisartsen waren al eerder begonnen met de inenting van risicogroepen. Wie de eerste ronde heeft gemist, kan vanaf vandaag terecht voor een eerste prik.

Bron: Tubantia.nl

0 reacties:

Recente Berichten